Resultats de la cerca frase exacta: 147

Diccionari de la llengua catalana
101. coca 1
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pastís de farina a la qual solen afegir-se diferents ingredients, com oli, mantega, ous, ametlles, etc., aplatat, de forma generalment ovalada. Coques d'Arenys, de Valls. Coca ensucrada. coca amb recapte [o coca enramada] Coca que es fa amb pasta de farina amb oli, arengada, talls de [...]
102. massilla
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Màstic usat per a tapar forats, esquerdes, etc., o per a dissimular les irregularitats d'una superfície. massilla de fustes Pols de carbonat de calci que els fusters barregen amb ocre i aiguacuit o amb cola blanca i en fan una pasta amb què tapen forats i escletxes de la fusta.  [...]
103. pastel
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Llapis fet d'un color molt i reduït a pasta amb goma aràbiga. Una capsa de pastels. Pintura feta amb aquests tipus de llapis. L'exposició acull una vintena de pastels de Degas. [usat en aposició] D'un to pàl·lid característic dels pastels. El paisatge era una [...]
104. estufar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Fer ocupar més espai (a una cosa) disminuint-ne l'atapeïment, augmentant-ne la porositat. Estufar la llana d'un matalàs. Augmentar de volum fent-se menys atapeït, més flonjo, més porós. Aquesta pasta s'estufa molt quan s'escalfa. Inflar-se com una cosa que s [...]
105. gres
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Roca sedimentària detrítica, coherent, composta, en més d'un 85 %, de sorra consolidada per un ciment de qualsevol natura, i amb el gra que la forma compost de qualsevol mineral detrític. Pasta composta principalment d'argila o caolí i sorra quarsosa que, per cocció [...]
106. rosca
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cilindre convex o còncau que presenta respectivament un ressalt o un solc helicoidal. Un clau de rosca. Un tap de rosca. passar de rosca Malmetre un filet enroscant-lo indegudament o amb massa força. Pasta seca de forma anular. Espira o volta d'una cosa enrotllada en espiral. fer la [...]
107. bufar
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
se m'hi ha posat. Bufar el foc amb una manxa. Fer entrar aire (en la pasta de vidre) per obtenir-ne una forma determinada. L'artesà bufa el vidre i fa peces úniques. bufar una peça En el joc de dames, prendre al contrari una peça amb què havia de matar i no ho ha fet [...]
108. bac 3
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
populars i els de teixits per a entintar o sucar de pasta d'estampació els motlles de fusta. [...]
109. bescuit
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
envernissar. Pasta de porcellana, de pisa, etc., abans d'envernissar.  [...]
110. escudella
Font Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Vas de terrissa, de pisa, etc., de forma de casquet esfèric, on se serveix especialment la sopa, l'escudella, el brou. Plat d'arròs, pasta o llegums, cuits en brou o en aigua amb algun condiment. Escudella, carn d'olla i entrant. He pres dos plats d'escudella. Escudella de pagès. [...]
Pàgines  11 / 15 
<< Anterior  Pàgina  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  Següent >>